Waardering voor je product en respect voor je klanten vormen een geslaagd recept voor elke verse voedingswinkel. Voor Sven De Muynck en zijn zoon Guillaume is dit een basisprincipe.Hun liefde voor vis en lekker eten, delen ze in hun trendy viswinkel C-Food in Lochristi. Het ruime assortiment aan vis kan je ter plaatse laten fileren, degusteren als tapas of kopen in bereide gerechten. Een eigen zalmrokerij, een selectie van 25 topwijnen en een visvijvertje voor kinderen maken duidelijk dat dit een walhalla is voor visfoodies.

Voldoening van vis fileren

Sven leerde het vak van zijn nonkel, Guido Meersschaut, een legende in de wereld van vishandels. Hij leerde er niet alleen het vak, hij erfde er ook de passie voor vis. “Ik startte bij mijn nonkel om iets bij te verdienen tijdens mijn studiejaren als architectuurtekenaar aan Sint Lucas. Zijn viswinkel was gekend tot ver buiten Gent. De leveranciers werden streng opgevolgd om kwaliteit te garanderen en de klanten werden bediend met charme en kennis. Nonkel Meersschaut kende de kracht van media en kon ze zeer goed bespelen. Hij onderhield nauwe contacten met journalisten en publiceerde zijn eigen boeken over vis,” aldus Sven over zijn leermeester.

De vismicrobe zit blijkbaar in de genen. Sven merkte dat vis fileren hem meer voldoening gaf gebouwen ontwerpen. Hij besloot om fulltime te gaan werken voor vishandel Meersschaut. Hij genoot er de beste opleiding tot visprofessional die hij zich had kunnen wensen.

Ambachtelijk vakmanschap

Na 20 jaar gewerkt te hebben in de beste viswinkel van België, kriebelde het bij Sven om een eigen zaak te starten. Met de zegen van zijn nonkel startte hij een nieuwe zaak in Lochristi en doopte hem met de naam C-Food Meersschaut. Van bij de start werd de visie op ambachtelijk vakmanschap doorgevoerd in alle facetten van de winkel. “Alle vissen worden in eigen huis gefileerd en het personeel proeft van alles wat we verkopen,” merkt Sven op. “Leveranciers die niet aan onze kwaliteitsnormen voldoen, mogen hun producten terug meenemen. Het leverde ons een sterke reputatie op. Onlangs vroeg een leverancier ons om een reportage te mogen maken. Hij wou ons gebruiken als referentie in zijn marketing.”

De gedrevenheid van Sven straalt af op zijn winkel. De eigen rookkamer voor de zalm begroet je bij het binnenkomen. “Ik was niet tevreden over de continuïteit van de kwaliteit bij mijn leverancier van gerookte zalm. Gedurende maanden heb ik in mijn rookkamer gezocht naar de ideale smaak van gerookte zalm. Ik ben verheugd die vandaag te kunnen aanbieden aan onze klanten.” Een ander opvallend beeld zijn de drie fileerplanken achter één van de twee winkelvitrines. Klanten kiezen uit het assortiment wat ze willen, waarna het personeel de bestelling vakkundig fileert.

Het harde werk van Sven en zijn team wordt beloond met het vertrouwen van de klanten. “Klanten die in onze winkel komen, plaatsen geen bestelling maar vragen wat ze moeten eten. We doen aan adviesverkoop en kunnen inspelen op het aanbod dat de vissers vangen. Hoewel we daardoor niet altijd een volledig aanbod van vissoorten hebben, bewijzen we er wel de versheid van onze producten mee. Onze Noordzee heeft een zeer mooi en divers aanbod aan vis. Hierdoor kan je altijd wel een lekkere suggestie aanbieden,” verduidelijkt Sven. Zijn inzet voor de promotie van verse vis van de Noordzeevissers, werd beloond door de NorthSeaChefs met een certificaat.

Inspiratie als drijfveer van ondernemerschap

Ondernemerschap is een knop die altijd aanstaat. Sven is getrouwd met Libelle-chef Ilse D’Hooge, die in hetzelfde gebouw ‘Food-productions’ runt. Ilse is culinair redactrice, foodstyliste en auteur van meerdere kookboeken. Samen met zijn vrouw gaat hij op zoek naar nieuwe opkomende restaurants en ontdekken ze nieuwe voedingstrends. Dit doen ze zowel in binnen- als buitenland. Maar ook door samen met zijn zoon Guillaume naar de serie Chef’s Table op Netflix te kijken of door de boeken van Yotam Ottolenghi te bestuderen, ontdekt Sven steeds nieuwe dingen die hem inspireren. Zelfs een bezoek aan de kermis kan nieuwe inzichten opleveren. Getuige daarvan is het visvijvertje in de winkel waar kinderen eendjes kunnen opvissen. Wie vijf eendjes vist, krijgt een snoepje aan de kassa.

Inspireren is het minste wat je kan zeggen over de nieuwe winkel waarnaar C-Food verhuisde. Gelegen aan de Antwerpse Steenweg in Lochristi ontdek je de nieuwbouw die Sven liet optrekken. Het doet denken aan een gerestaureerde vismijn die is omgebouwd tot hippe winkelruimte: een contrast van lichte vloeren en plafond, speelse verlichting, zwarte krijtborden en een muur die het reliëf van een mosselbank nabootst. Twee ruime winkelvitrines tonen een ruim assortiment aan verse vis, tapas en bereide gerechten. Er is een eat-in hoekje voorzien voor wie ter plaatse vis wil degusteren en een aparte ruimte waar workshops worden gehouden die verzorgd worden door Ilse, die de laatste nieuwe trends opvolgt en deze toegankelijk maakt voor elke hobbykok. De transparante open keuken toont de bedrijvigheid van het personeel, dat achter potten en pannen heerlijke visbereidingen klaarmaakt. Inspireren doet C-Food tot in de kleinste details. Wijnen zijn voorzien van kleine naamplaatjes die meer uitleg geven over de inhoud van de fles, maar ook of ze in de betere restaurants als The Jane, Pure C of De Jonkman worden geserveerd.

C-Food is zeker een bezoekje waard, zowel voor foodies als voor visprofessionals!