In Ieper aan de Rijselseweg, niet ver van het Bedford House Cemetry, siert een mooie gerestaureerde hoeve de verbindingsweg tussen de stad en Sint-Elooi. Aan de voorgevel hangt een groot ijshoorntje en een uithangbord communiceert uitnodigend aan voorbijgangers de hoeveverkoop van eigenbereide zuivelproducten. Versondernemer.be had een gesprek met ondernemerskoppel Philip en Nancy over hun mooie zaak.

Korte historiek

In 1991 nam Philip hoeve Zuid-Bellegoed te Ieper over van de familie Lampaert. Melkvee en akkerbouw vormen de hoofdactiviteiten van het bedrijf. Op de ouderlijke hoeve te Sint-Jan maakten de ouders en zelfs al de grootouders van Philip boter en karnemelk van de heerlijke koemelk. In 1996 werden beide bedrijven samengevoegd tot één bedrijf met een zestigtal melkkoeien en 80 ha akkerland. In 1999 huwde Philip met Nancy. Niet lang daarna werd beslist om de tak van de thuisverkoop verder uit te bouwen en om ook klassen en groepen op de boerderij te ontvangen. Vandaag werken naast Philip en Nancy 3 medewerkers in de boerderij die bestaat uit 65 koeien, een productieruimte voor zuivelproducten, een hoevewinkel en een ruim terras.

Duurzaam landbouwbedrijf

Met het wegvallen van het melkquotum in 2015 kozen de meeste melkveehouders voor een uitbreiding van het aantal melkkoeien. Ook aan Nancy en Philip werd door de collega’s aangeraden om hun veestapel te verdubbelen. Het koppel koos echter voor een andere weg. “Het is niet omdat je meer mag produceren, dat je ook meer zal verdienen,“ begint Philip zijn argumentatie. “Als producent ben je onderdeel van een keten waar je weinig impact hebt op de prijs. In onze hoeveverkoop bepalen we zelf de prijzen en beslissen we zelf welk assortiment we willen aanbieden. Gelukkig vallen onze verse en unieke zuivelproducten goed in de smaak bij de regionale bevolking en de toeristen die de streek bezoeken. We hebben dus de juiste keuze gemaakt.” De hoeve is ook onderdeel van het initiatief ‘Schoon Boeren’ van de provincie West-Vlaanderen. Samen met zes andere boerderijen uit de regio tonen ze hoe ze zorg dragen voor de bodem, hun dieren, de teelt en hun producten. De boeren gaan elk op hun manier de uitdaging aan om steeds duurzamer te werken.

Gelukkige koeien geven lekkere melk

De koeien van Zuid Bellegoed hebben een ruime inloopstal. Zodra het weer het toelaat zet de boer het hek naar de weide open en kunnen de koeien vrij in en uit lopen. Vier keer per dag dwarrelt vers stro uit de stroverdeler in de nok van de stal. Hun dagelijkse maaltijd bestaat uit half gedroogd gras, bietenpulp en maïs. “De melk die onze dieren geven, vormt de basis van onze producten. Enkel door hen de beste zorgen te geven en hun voeding samen te stellen, garanderen we topkwaliteit.” Het voeder voor de koeien wordt door Philip grotendeels zelf gekweekt en samengesteld. Bij het rantsoen staat de smaak van de melk voorop.

Ruim assortiment

Wie de winkel bezoekt, wordt verleid door een mooi aanbod aan zuivelproducten: ambachtelijk roomijs, artisanale chocolademelk, heerlijke yoghurtvariëteiten, authentieke boerenboter, lekkere pudding … alles in eigen huis bereid met verse melk van eigen koeien. Zuid Bellegoed werkt ook samen met andere regionale boeren en hoevewinkels. Je vindt er ook aardbeienconfituur van hoevewinkel 't Kapelletje (Beselare), rabarberconfituur van het Warandehof (Gijverinkhove), kaas van 't Groendal (Rumbeke), paté van 't Lindebos (Wijtschate) en honing van de twaalf bunders (Reningelst). “We stellen picknickmanden samen uit ons ruim assortiment die we verkopen aan wandelaars en fietsers. De lyrische complimenten die we krijgen, tonen dat heel wat mensen vergeten zijn hoe lekker verse producten smaken. Door tijdsgebrek in onze samenleving, wordt er vaak teveel gefocust op voeding die lang houdbaar is.” Door te focussen op kleinschaligheid en specialisatie, wensen ze bij Zuid Bellegoed nog heel wat mensen de unieke smaak van vers te kunnen bieden.