Veertiendaagse van het rundvlees: 5 - 20 mei 2018


Vetarm, van bij ons en met een perfecte prijs-kwaliteitsverhouding. Dat zijn voor chef-kok Piet Huysentruyt de belangrijkste troeven van Belgisch rundvlees. Piet waardeert ook sterk het unieke engagement van Belgische veetelers, wat naar eigen zeggen vlees van topkwaliteit oplevert. En vragen we naar zijn favoriete ras binnen het ruime assortiment aan Belgisch rundvlees, dan zal het niet verwonderen dat hij automatisch de link legt met zijn West-Vlaamse roots. ‘Van bij ons’ in het kwadraat, heet dat dan!

Merkt u zelf dat de consument bewust bezig is met rassen of oorsprong van het vlees? Zo ja, hoe gaat u daarmee om?
“Ja, hoe meer we duidelijk communiceren over de producten ‘van bij ons’, hoe meer de consument er op inspeelt. Als je dan ook nog kiest voor de klassieke gerechten waarbij het vlees op zijn best is, dan weet je dat het goed zit. Voor de opnames van SOS Piet reisde ik het hele land af en kon ik zien en proeven wat mensen dagelijks eten. Daaruit bleek duidelijk dat de mensen houden van de Belgische keuken.”

U bent dit jaar geselecteerd als ambassadeur van Belgisch rundvlees. Welke tip hebt u nog voor uw collega’s over rundvlees van bij ons?
“De manier waarop de Belgische kwekers vandaag bezig zijn met hun vak is uniek en uitstekend. Er wordt echt alles aan gedaan om het beste van het beste te kweken, door de dieren de juiste voeding en verzorging te geven. En de kwaliteit gaat er elke dag op vooruit, dus als horeca-uitbater kan je gerust zijn wanneer je voor Belgisch rundvlees kiest. De kwaliteit van rundvlees van bij ons staat immers heel hoog aangeschreven. Er zijn trouwens heel wat verschillende runderrassen te vinden in België. Zo is er steeds een stukje rundvlees van bij ons dat in je gerecht past. Ons bekendste ras is de allrounder Witblauw. En dat is niet voor niets zo populair in België. Het malse vlees en de zeer toegankelijke smaak maken Witblauw rundvlees immers heel veelzijdig en geliefd bij de Belgische consument.”

Met welk ras werkt u zelf het liefste en waarom?
“Ik ben zelf een fan van het rood ras van West-Vlaanderen, dat trouwens ook erkend is als Vlaams traditioneel streekproduct. Het zijn prachtige dieren die hun typische smaak krijgen door de gewassen van de West-Vlaamse bodem”, knipoogt Piet vol trots naar zijn roots. “De dubbeldoeldieren, die zowel voor hun melk als voor het vlees gekweekt worden, hebben op een of andere manier een smaak die me gelukkig maakt.”

Wat is uw favoriete rundvleesgerecht?
“Zelf ben ik een grote fan van puur vlees. Mij kan je dus gelukkig maken met een lekkere carpaccio, eenvoudig afgewerkt met wat olijfolie, zout en peper. Heerlijk puur, zodat de smaak van het rundvlees het beste tot haar recht komt.” 

Piet Huysentruyt is dit jaar ambassadeur van het Belgische rundvlees. Hij ontwikkelde hiervoor 12 recepten met rundvlees van bij ons: voor elke maand één, op het ritme van de seizoenen. Laat u dus het hele jaar door inspireren op www.lekkervanbijons.be

Agenda