Crispy tapas van Belle de Fontenay, kurkuma, gember en Thaise basilicum


Een krokant aperitiefhapje waarin de Belle de Fontenay aardappel de hoofdrol steelt!

Voor The Potato Club campagne ontwikkelde Frank Fol, De Groentekok® in samenwerking met VLAM nog heel wat andere recepten, van aperitief tot dessert. Dat is aardappel inspiratie voor heel de menukaart!


Recept: Frank Fol - The Vegetables Chef® voor The Potato Club

Voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 3 grote aardappelen Belle de Fontenay
  • 1 stukje verse gember van ca. 3 cm
  • Olijfolie
  • Zwarte peper van de molen en zeezout
  • Kurkuma
  • Grof zeezout – fleur de sel

Garnituur

  • 1 Spaanse rode peper
  • Thaise basilicum
  • Eetbare paarse bloemen – viooltjes


Recept

Chips

Schil de aardappelen en snijd in de lengte in 2. Schaaf de aardappelen langs de grootste kant met de mandoline in chips van 1mm dikte. Ongeveer 10 chips per persoon. De chips moeten allen ongeveer even groot zijn. Dep de chips droog en bak ze in de friteuse goudgeel op 160°C. Gooi ze niet allemaal tegelijk in de friteuse maar doe dit door ze 1 voor 1 erin te leggen een 10-tal tegelijk en dus in verschillende keren. Laat de gebakken chips uitlekken op keukenpapier.

Tartaar

Snijd de rest van de aardappelen in kleine blokjes van 4 à 5 mm. Snijd de gember zeer fijn. Doe alles in een steelpan samen met een geut olijfolie en een stevige geut water. Kruid met zwarte peper, zeezout en kurkuma. Gaar de tartaar van aardappelen krokant gaar onder deksel tot water is verdampt. Laat afkoelen en meng er wat fijngesneden Thaise basilicum onder.

Afwerking

Verdeel de chips over een schaal en leg op elke chips een lepel tartaar. Werk af met stukjes Spaanse rode peper, waar de pitjes uitgehaald zijn, Thaise basilicum, de in reepjes gesneden paarse bloemen, grof zeezout en wat kurkumapoeder.

Serveersuggestie: Dit aperitiefhapje is heerlijk met mosselen! Plaats op elke crispy chips een uit de schelp gehaald gegaard mosseltje.


Belle de Fontenay aardappel
Crispy tapas van Belle de Fontenay, kurkuma, gember en Thaise basilicum