Romige quatre-quarts Vichyssoise


Ingrediënten

Stap 1:

  • 100 gr ongezouten boter
  • 200 gr witte ui
  • 300 gr prei
  • 900 gr bloemige aardappel

Stap 2:

  • 20 gr bouillon kippenblokjes
  • 1250 ml water om te koken

Stap 3:

  • 125 ml volle melk
  • 125 ml zure room 30%
  • 125 ml room 40%
  • 125 gr roomkaas natuur
  • 1 gr keukenzout
  • 1 gr witte peper van de molen


Werkwijze

Stap 1:

Snijd de uien en het wit van prei in halve ringen, stoof aan in de boter, maar kleur niet.

Snijd de geschilde aardappelen in blokjes en bewaar de schillen in koud water. Doe de blokjes bij de ui en prei.

Stap 2:

Giet het water op de groenten en voeg de bouillonblokjes toe. Gaar de groenten en pureer de soep.

Stap 3:

Werk de soep af met de 4 delen zuivel: de melk, de zure room, de room en de roomkaas.

Mix ze nog kort en breng op smaak met peper uit de molen en zout. Check de gewenste dikte.

Zere waste garnituur: Neem de aardappelschillen, droog ze in de slazwierder en tussen wat keukenpapier.

Leg ze op bakpapier op een bakplaat, besprenkel heel licht met olijfolie en bestrooi met zout en bak ze crispy op 180°C.