“Een 10 voor sfeer & gezelligheid”

De boodschap die je moet meenemen van de legendarische achtste editie van de AEHT CORNET & TOURISM TROPHY:  de toekomst van onze horeca is verzekerd! Tijdens de wedstrijd toonden leerlingen uit acht Vlaamse hotelscholen hun kunnen in zaal en keuken. Na afloop van de wedstrijd concludeerde een professionele jury onder leiding van topchef Lode De Roover dat de jongeren op een zeer creatieve manier aan de slag gingen met seizoensproducten van bij ons. Bovendien wisten de jonge keukentalenten de opdracht om zowel amuse, voor- als hoofdgerecht te combineren met een Vlaams traditioneel streekproduct tot een goed einde te brengen.


De winnaars in de categorie zaal

Tobi Tshinkunku Bakole (16 jaar) & Elke Blommaert (19 jaar) van hotelscholen VTI Spijker, Hoogstraten en COOVI, Anderlecht, wonnen de gouden medaille voor hun prestaties in de zaal. Ze namen alle taken op zich die komen kijken bij het runnen van een zaal. Vooral de drankenselectie die bestond uit Belgische bieren uit het gamma van Brouwerij Palm, De Hoorn & Rodenbach, hun serveerkunst van een Belgisch kaasassortiment en de koffiepresentatie konden de jury bekoren.
De grootste uitdaging was om de kazen te versnijden en op heel korte termijn een mocktail met de Estaminet 0.0 te bedenken," vertelt Elke enthousiast. "Dat we heel veel geoefend hebben, heeft toch geloond", vult Tobi opgelucht aan.

De winnaars in de categorie keuken

De deelnemers uit het vijfde en zesde jaar beroeps- of technisch onderwijs kregen pas de dag vooraf te horen met wie ze een team vormden en welke streekproducten ze moesten integreren in hun menu. Om die reden waren een goede communicatie tussen de twee teamleden, stressbestendigheid en een grote portie creativiteit doorslaggevend om de gouden medaille in de wacht te slepen.

Mohamed Zabout (19 jaar) en Fleur Hommel (17 jaar) van hotelscholen TechniGo! Aalst en Talentschool Turnhout zijn bijzonder verheugd met hun gouden medaille voor hun prestaties in de keuken. Zij overtuigden de jury met gedurfde creaties met lekkers van bij ons, waarin ze slimme combinaties maakten tussen de opgelegde hoofdingrediënten en de streekproducten en afwerkten met gepaste Flandria-seizoensgroenten. Als amuse bedacht het winnende team een origineel kroketje van inktvis en als voorgerecht serveerden ze rode poon met een crumble van Oost-Vlaams gerookt paardenvlees en een overheerlijke bouillabaissesaus. Zo stonden meteen twee seizoenstoppers uit de Vlaamse visserij op de kaart.

Als hoofdgerecht kwamen er kalfsvlees, een originele aardappelbereiding, spruitjes en shiitakes op tafel. Door hun hoofdgerecht te combineren met rauwmelkse geitenkaas en mosterd uit het Leuvense, twee Vlaamse traditionele streekproducten, wisten ze het thema ‘Vlaamse klassiekers met een twist’ goed onder de aandacht te brengen. “De samenwerking verliep heel vlot,” vertelt Fleur. "Het is een goede oefening om te leren omgaan met stress maar eens de service liep, vergaten we dat het een wedstrijd was," vervolgt een geëmotioneerde Mohamed. De twee studenten vertellen er ook nog bij dat ze in hun vrije tijd meerdere uurtjes doorbrachten op school om zich samen met hun leerkrachten voor te bereiden op deze wedstrijd.

Partners koesteren jong talent

AEHT CORNET & TOURISM TROPHY is de nationale voorronde van een Europese wedstrijd van hotelscholen en werd dit jaar verwelkomd door Campus Wemmel. De winnaars kunnen alvast beginnen aftellen naar november, want dan mogen ze het in het Portugese Alveiro opnemen tegen andere Europese teams. Brouwerij Palm, De Hoorn & Rodenbach en VLAM/Lekker van bij ons investeren graag in de toekomst en zetten met volle overtuiging hun schouders onder dit project om jonge talenten te helpen groeien.


Lessen voor horecaondernemers

Wat je als horecaondernemer moet onthouden van deze wedstrijd? Dat originaliteit in de keuken perfect kan met lokale producten en dat streekproducten een bord net dat ietsje extra geven. Door de keuze voor lokale producten ook te benadrukken in je communicatie, bezorg je bovendien een extra beleving aan je klanten.

Tot slot, hou deze nieuwe lichting jonge chefs en zaalpersoneel goed in de gaten. Van hen ga je nog horen!


Het winnende menu

Amuse:

kroketje van inktvis met inktvisinkt, focaccia met tartaar van inktvis en West-Vlaamse bloeling en mousseline van appel


Voorgerecht:

rode poon met een crumble van Oost-Vlaams gerookt paardenvlees en panko, een smeuïge puree en saus van bouillabaisse


Hoofdgerecht:

Kalfslende op smaak gebracht met zachte mosterd uit het Leuvense en grof zout, gesmolten Vlaamse rauwmelkse geitenkaas en pommes Anna, geserveerd met een wintergarnituur van shiitake, spruitjes en chips van aardpeer en een saus op basis van Brugge tripel.


Kaasplankje:

Florence van Kaasmakerij Karditsel, Grevenbroecker van Kaasmakerij Catharinadal, Pas de Rouge van het Hinkelspel, Poperingse Keikop van Kaasboerderij ’t Groendal en Brugge Prestige van Bruggekaas.