Zet de bloemetjes binnen

Tijdens de donkere wintermaanden komt het er op aan je zaak zo gezellig mogelijk te maken. Flamboyante kamerplanten zoals de Gentse azalea – en ook vele andere – zijn een echte remedie tegen de winterblues. Ze brengen kleur in je interieur, zetten je concept extra in de verf en, nog belangrijker, ze zijn ook een duidelijk signaal naar de klanten toe: jouw zaak trekt resoluut de kaart van degelijke, beproefde, verse producten. De link tussen de decoratie en wat op de borden verschijnt, is daarbij in het hoofd van de klant snel gemaakt. Of hoe goed gekozen planten ook het perfecte visitekaartje blijken te zijn.

Gentse azalea: zo veelzijdig is er maar een

Zeg nooit zomaar azalea tegen een kamerazalea. De knowhow van de Gentse azaleatelers – gepassioneerde vaklui zoals jij -  resulteerde immers in een brede waaier aan vormen en groottes.

Zo zijn er naast de middelgrote azalea’s, ook grote en kleine azalea’s op stam, heel kleine babyplantjes en iets grotere mini’s, XL-planten of piramides. Combineer die vormenrijkdom met een nog grotere variatie aan bloeikleuren – wit, alle mogelijke tinten roze en rood, paars, roze met een wit randje of wit met een rozige blos… - en je weet dat de azalea zich perfect thuis voelt in elk interieur.

We geven je graag enkele suggesties voor mogelijke toepassingen, maar durf vooral experimenteren. De azalea gaat graag op elke uitdaging in.

Azalea’s op stam vormen aan weerszijden van de deur een warm welkom. Afhankelijk van de rest van het interieur, zet je ze in een strakke of eerder landelijke sierpot. Dek de potgrond af met denappels of mos (klassiek),  witte keien of kleurrijke glasparels (modern).  Kleine boompjes mogen ook niet ontbreken in een bonte verzameling van azalea’s in verschillende kleuren, groottes en hoogten. Schik ze op een mooi dienblad en zet dat op de toog of sidetable.

Een groot aantal mini-azalea’s schik je tot een sierlijke guirlande in het midden van een lange tafel of zet je samen in een grote bak of decoratieve schaal bij de inkom. Onder een stolp en in een glanzend sierpotje, wordt elke mini-azalea een echte blikvanger. Of zet op elk tafeltje twee identieke theelichthoudertjes: in het ene een piepkleine azalea, in het andere een kaarsje. Instant effect gegarandeerd.

Bij de middelgrote azalea’s moet je vooral spelen met de kleur en het materiaal van de sierpot. In een strak interieur combineer je wit bloeiende planten met lichtblauw of grijstinten en materialen als gekleurd glas of metaal. Of je zet het strakke design extra in de verf door hier een daar een toets felroze. Ruw aardewerk, manden en terracotta passen dan weer in een klassiek interieur.  Glanzend goud is helemaal op zijn plaats in een hippe, jonge zaak, net als macramé hangers natuurlijk.

In plaats van de volledige plant, kun je ook de bloempjes gebruiken.  Knip ze niet te kort af en zet ze met het steeltje in een klein vaasje of glas.  Verzamel een flink aantal nog net niet bloeiende knopjes in een glazen schaal of accubak, en je hebt een origineel ‘centerpiece’ voor een ronde tafel.

Goed verzorgd gaat lang mee

Op een lichte plek uit direct zonlicht voelt de azalea zich goed. Hoe frisser ze staat, hoe langer ze zal bloeien. Geef haar niet te veel en niet te weinig water. Als de aarde aanvoelt als een uitgewrongen dweil, zit je goed. Tijdens de bloei mag het iets meer zijn.

Neem je deze adviezen ter harte, dan  beloont de azalea jou met een wekenlange (tot zes weken) bloei. Heb je de tijd om haar extra te verwennen, dompel ze dan onder in een emmer water tot er geen belletjes meer verschijnen. Laat goed uitlekken voor je de plant weer terugzet.

Op zoek naar iets anders?

Natuurlijk is de azalea niet de enige kamerplant die in aanmerking komt voor de decoratie van jouw zaak. Hier vind je enkele mogelijke alternatieven:

  • Bollen-op-pot, de speciaal behandelde en opgepotte bollen die al in januari bloeien, brengen hartje winter al een streepje lente in je interieur. Denk daarbij vooral aan krokusjes, narcissen en tulpen.
    Bollen-op-pot geef je heel af en toe een beetje water en zet je op een lichte tot half beschaduwde plek.
  • De flashy cyclaam met haar uitdagende bloemkleuren en mooie witgemarmerde blaadjes, heeft zich ontpopt tot hippe huisgenoot.  Omdat het assortiment zowel uit de kluiten gewassen planten als mini’s omvat, zijn de toepassingsmogelijkheden legio.
    Zet op een lichte maar niet te warme plek en houd de potkluit vochtig. Giet niet op de bloemen of bladeren.
  • Wil je snel indruk maken en zijn felle kleuren op hun plaats in jouw zaak, ga dan aan de slag met deze soorten uit het uitgebreide geslacht van de Bromelia’s: Tillandsia, Guzmania en Vriesea. Hun bijzondere bloemen schieten als vuurpijlen uit de bladkokers omhoog. Een lichte plek uit de volle zon is ideaal.  Let erop dat er altijd water in de kelk van de plant staat.
  • Een bloeiende Amaryllis is een lust voor het oog. Bovenaan de dikke stengel verschijnen drie tot vijf grote trompetbloemen in rood, wit, roze, oranje, geel of groen. Ideaal als blikvanger, omwille van de hoogte minder geschikt als tafeldecoratie. Zet op een lichte plek en geef af en toe een beetje water.
  • In de grote, gevarieerde familie van de vetplanten, is voor elk interieur wel een soort of cultivar te vinden. Denk aan Kalanchoë, Echevaria of Sedum. Vetplanten doen het goed op vrijwel elke plek en moeten maar heel af en toe gegoten worden.
  • De lepelplant (Spathiphyllum) is een van de elegantste kamerplanten. Boven het grote, frisgroene blad verschijnen op lange stengels de fijne witte bloemen.  Extra troef van deze plant: hij heeft luchtzuiverende kwaliteiten.  Het assortiment omvat ook mini’s. Geef ‘m een half beschaduwde plek en ongeveer tweemaal per week een flinke scheut water.

.


Bollen-op-pot: Hyacint

Cyclaam

Tillandsia


Amaryllis

Kalanchoë

Lepelplant



Nog meer groene inspiratie vind je op groenvanbijons.be!