Groente van de maand oktober: Pompoen


23 Sep
23Sep

Wist je dat de pompoen familie is van de meloen en de komkommer? Er bestaan tientallen pompoensoorten, zowel zomer- en winterpompoenen. Voor elk seizoen bestaat er dus een pompoen die je kan verwerken in je gerechten!

Zomerpompoenen hebben een glanzende schil en worden kort na de bloei geoogst zodat de schil nog zacht en eetbaar is. De bekendste variëteiten zijn de courgette (of mergpompoen), de echte pompoen en de patisson.

De reuzenpompoen en de hokkaido pompoen zijn bij ons de meest gekende winterpompoenen. De vruchten worden pas geoogst als ze volledig rijp zijn. Hun dikke, harde schil met mat uitzicht kan je niet opeten, maar hun lekkere vruchtvlees eens te meer! 

Tip: gooi de pompoenpitjes niet weg. Vers geroosterde pompoenpitten hebben een hele fijne smaak, subtiel zoet en nootachtig.

Pompoenbeignets

Wijting uit de oven, pompoenstructuren, kreeftenbisque, mandarijnsap en saffraan

Millefeuille van ham met appel en pompoen en hammousse met bloedworst






Nog meer inspiratie vind je op www.lekkervanbijons.be.

Download ook de groenten- en fruitkalender.