Horeca- en detailzaken leveren een dosis culinair of geestrijk geluk voor hun klanten. Naast een degelijk concept met goede producten, is ook de inrichting van je zaak van cruciaal belang. Hierin kunnen goed geplaatste kamerplanten ondersteunend werken. Planten en bloemen zorgen voor de sfeer en vertellen mee het verhaal van je concept. Met frisse bloemen en planten in je zaak vestig je bovendien de aandacht van je klant meteen al op het feit dat jouw zaak de kaart trekt van verse producten. En wat geldt voor de decoratie, weerspiegelt zich ook op je aanbod.

Planten hebben ook andere functies, zo zuiveren ze bijvoorbeeld de lucht. In een horeca- of detailzaak is de luchtvervuiling niet afkomstig van uitlaatgassen, maar uit mensen zelf en uit de materialen die ze gebruiken. Ook bereidingen dragen bij tot binnenluchtvervuiling. Planten zijn in staat om deze vuile lucht af te breken en om te zetten in gezonde lucht. De ene plant doet dit beter dan de andere. Over het algemeen kan je zeggen dat planten met veel blad en een snelle stofwisseling dit beter doen dan bijvoorbeeld een cactus, die erin is getraind om zo langzaam en zuinig mogelijk te leven.

Maar waarop moet je letten bij het kiezen van kamerplanten? En welke planten vragen weinig verzorging? We geven je graag enkele tips.

Waar zet je de planten het best? 

Kamerplanten staan het liefst in een temperatuur van min. 15° en max 25°C. In omgevingen met koude luchtstromen van frigo's of aan de in- of uitgang zijn kamerplanten moeilijk houdbaar, dus die plekken vermijd je beter. Plaatsen met beperkt daglicht of enkel kunstlicht hoef je niet leeg te laten. Planten met een donker blad voelen zich er in hun nopjes. Bloeiende kamerplanten hebben altijd daglicht nodig. Weinig plaats? Denk ook eens aan verticaal groen. Plantportretten of beplante muren hebben het voordeel niet veel plaats in te nemen en toch een groene toets te geven aan je zaak.

Hoe vaak moet je de kamerplanten water geven?

Voel eerst of de plant droog staat. Voelt de kluit vochtig aan? Dan kan je beter een beurt overslaan. Giet liever eenmaal veel dan dikwijls een beetje. Laat de plant nooit langer dan enkele uren met zijn wortels in het water staan. Benevel de planten één keer per week met een plantenspuit. Zo houd je de luchtvochtigheid op peil en behouden de bladeren een frisse en gezonde uitstraling.

Welke soorten zijn geschikt voor jouw zaak? 

 • Aloë Vera: trendy vetplant met opvallende dikke groenblauwe bladeren. Deze ijzersterke kamerplant vraagt weinig water en verkiest halfschaduw tot volle zon.
 • Hedera (klimop): onderhoudsvriendelijke hangplant die beschikbaar is in diverse vormen. Klimop doet het perfect op een schaduwplekje.
 • Spathiphyllum (lepelplant): kamerplant met sierlijke witte bloemen met extra luchtzuiverende functie. Zet op een plekje waar de zon soms komt.
 • Palmen: indrukwekkende kamerplanten die bestaan in veel verschillende soorten zoals areca, kentia, rhapis, chamaedorea en phoenix. Elke soort heeft zijn eigen eisen. Laat je bij je keuze bijstaan door je leverancier.
 • Ficus: knappe bladplant die gemakkelijk in onderhoud is. Een lichte of donkere plek? Het is allemaal ok voor de ficus. Opgelet: hoe lichter de plek, hoe meer water hij vraagt. Zorg ervoor dat hij niet in de tocht staat. Elastica, alii en benjamina zijn sterke soorten.
 • Dracaena: flamboyante kamerplanten die in verschillende vormen te vinden zijn. Puntig gevormd, soms wat ronder, groen, groen met geel, groen met rood, roze: er is altijd wel een dracaena die bij je zaak past. Benevel af en toe met een plantenspuit. Opgelet, ze houden niet van natte voeten!
 • Sanseveria (vrouwentong): onverwoestbare kamerplant met extra luchtzuiverende werking. De sanseveria staat prima in het licht, maar niet in de volle zon. Geef weinig water, laat de aarde tussen gietbeurten goed uitdrogen. Sanseveria’s kunnen goed tegen droge warmte, bijvoorbeeld van de centrale verwarming.
 • Philodendron: hippe kamerplant die je ook vindt onder de naam monstera. De grond moet altijd licht vochtig zijn, maar geef niet te veel water in één keer. Philodendronsoorten gedijen prima met minder zonlicht. Vermijd direct zonlicht, vooral het felle zonlicht tijdens de middag.
 • Nephrolepis: frisgroene varen die houdt van een lichte plek, maar niet van directe zon. Een temperatuur vanaf 15 C° is perfect voor varens. Een varen is een ideale plant om op te hangen, zo krijgen de bladeren alle ruimte.
 • Aglaonema: ijzersterke kamerplant met bladeren in schitterende kleuren met tekeningen. De lichtgroene varianten zijn het bekendst, maar deze kamerplant is er ook met een zilveren, gele en rode gloed. Onregelmatig water geven is geen probleem. De kluit mag licht vochtig zijn, maar geen voetbad hebben. In de winter mag de aarde zelfs een beetje indrogen.
 • Azalea: op en top Belgische plant. Dankzij de verschillende soorten past een azalea in elke interieurstijl. Azalea’s vragen weinig aandacht: een keer van plaats veranderen is geen probleem, net zoals een keer vergeten water te geven. Houd de potkluit steeds vochtig, maar vermijd natte voeten. De miniversies passen perfect op een tafel.
Aloë Vera
Dracaena
Aglaonema
Azalea