De nationale horecawedstrijd biedt studenten van horeca- en toerismescholen elk jaar de gelegenheid om het beste van zichzelf te kunnen tonen. AEHT, de organisatie achter de wedstrijd, rijkt aan het einde steeds een prijs uit voor de grootste talenten in keuken en zaal. De toekomst van onze horeca moet de jury dit jaar overtuigen met overheerlijke gerechtjes op basis van lokale producten.
Dankzij de partners VLAM, Palm en Toerisme Vlaanderen konden de studenten zich in januari al een dag voorbereiden op de wedstrijd en mochten ze workshops volgen over kalfsvlees, bier, vis en kaas van bij ons. Specialisten gaven de studenten praktische tips mee om aan de slag te gaan met deze op en top lokale producten. Een overzicht.
Ann Keymeulen is zaakvoerster van ‘l’art du fromage’ en gepassioneerd door Belgische kazen. Ze is een echte kaasambassadrice en vertelde de jonge studenten vol vuur over Belgische kazen, de kaasfamilies en degustatievolgordes.
Deze 3 kaastips willen we je niet onthouden:
Tip: in België hebben we een erg rijk aanbod aan kazen. Benieuwd naar de verschillende soorten? Neem dan een kijkje op www.kazenvanbijons.be.
![]() | ![]() | ![]() |
Jong Keukengeweldchef Timothy Tynes van het Antwerps restaurant Atelier Maple ging aan de slag met kalfsvlees van bij ons. Hij gaf de leerlingen heel wat tips over bereidingswijzen en snijtechnieken.
Wij selecteerden 3 tips die ook voor jouw zaak nuttig kunnen zijn.
Timothy maakte tijdens de workshop ook twee proevertjes met kalfsvlees:
Toast van foccacia en kalfsgehakt met picklesmayonaise
Ingrediënten voor 4 personen (voorgerecht)
Bereiding
Bewaar het kalfsgehakt tot net voor het serveren in de koelkast (max. een dag). Warm de oven voor op 170 graden Celsius. Snijd de foccacia in fijne sneetjes - zorg wel dat ze niet te dun zijn, anders breken ze gemakkelijk. Leg de sneetjes op een bakplaat met bakpapier, besprenkel ze met een beetje olijfolie en zet de plaat zeven minuten in de voorverwarmde oven. Laat daarna afkoelen.
Doe de eierdooiers in een diepe mengbeker en klop ze los. Voeg de azijn, het water en de pickles toe. Klop alles los met een garde. Blijf zachtjes kloppen met de garde terwijl je de arachideolie toevoegt tot de mayonaise gebonden is. Kruid af met peper en zout.
Breng het kalfsgehakt op smaak met peper en zout. Smeer een mooie portie kalfsgehakt op de toast en werk af met de picklesmayonaise en enkele bieslookbloemetjes. Serveer onmiddellijk.
Kalfstartaar met knolselder op 2 manieren
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de dragonolie
Bereiding
Schil de knolselder en rasp met een grove rasp. Klop de graanmosterd en honing onder de room met een garde. Meng hieronder de helft van de geraspte knolselder. Bewaar koel. Giet de melk in een kookpot en voeg de rest van de knolselder toe. Breng aan de kook. Als de knolselder zacht is, giet de melk af. Doe de zachtgekookte knolselder in een blender en mix tot een puree. Meng deze puree met de room en kippenbouillon, en zet deze vichyssoise van knolselder even in de koelkast.
Hak de sjalot en bieslook fijn, en meng onder de kalfstartaar. Kruid naar smaak met peper en zout. Leg een serveerring op het bord en vul dit met de kalfstartaar (+/- 2 cm hoog). Druk goed aan met een lepeltje. Leg op de kalfstartaar een mooie lepel knolselder en werk af met dragonmayonaise. Lepel dan de vichyssoise van knolselder in het bord en werk af met enkele druppeltjes dragonolie.
Tip van de chef: dragonolie is heel makkelijk zelf klaar te maken. Verwarm de olie lichtjes in een klein pannetje (laat de olie zeker niet koken). Doe de dragon en spinazie in een blender, voeg de warme olie toe en mix het geheel. Zeef de dragonolie daarna door een koffiefilter.
De bierworkshop werd gegeven door Peter Buelens van brouwerij Palm. Extra interessant was dat deze workshop plaatsvond op de brouwerij zelf. Zo konden de studenten het hele brouwproces met eigen ogen aanschouwen. Peter focuste in zijn presentatie uiteraard vooral op de bieren die door Brouwerij Palm - De Hoorn en Rodenbach worden gebrouwen. Hij besprak er 7 in detail: Palm Session IPA, Steenbrugge Wit, Brugge Tripel, Cornet, Rodenbach Fruitage, Rodenbach Caractère en Rodenbach Vintage.
Peter beschrijft drie belangrijke trends in de biersector:
>>Tip van Peter: zet in op een Belgisch aperitief. Hij geeft daarbij het voorbeeld van de Rodenbach Fruitage. Dat is een laag alcoholisch biertje met veel smaak. Serveer met wat ijsblokjes, limoen en blaadjes munt en het past perfect naast andere hippe drankjes zoals Aperol Spritz en gin&tonic.
Meer weten over de verschillende bieren die Peter besprak? Neem dan een kijkje op www.palm.be. Ontdek nog andere streekbieren via de website www.streekproduct.be en ontdek er welke bieren uit jouw streek komen.
![]() | ![]() | ![]() |
Tijdens de nationale AEHT-wedstrijd worden de leerlingen verplicht om een amuse te maken met inktvis en rode poon. Vanuit zijn expertise als visretailer geeft Stefan enkele heel belangrijke tips die ook voor horecaprofessionals nuttig zijn:
![]() | ![]() | ![]() |
Over AEHT
AEHT staat voor 'Association Européenne des Écoles d'Hotellerie et de Tourisme'. Deze Europese organisatie voor Hotel- en Toerismescholen biedt elk jaar in een ander Europees land vakwedstrijden aan op het gebied van horeca en toerisme. De internationale wedstrijd vindt dit jaar op 7 november in Portugal plaats. De voorronde is een nationale horecawedstrijd die op 21 februari plaatsvindt in de hotelschool van Wemmel.