Aardappelen zijn helemaal verweven met de Belgische eetcultuur. Ze blijven dan ook steevast de belangrijkste maaltijdbegeleider in de keuken thuis. Wanneer de Belg buitenshuis eet, ziet het plaatje er helemaal anders uit. Aardappelen zijn immers soms ver te zoeken op de menukaart, en áls ze geserveerd worden, is het vaak in de vorm van friet of puree. Lekker natuurlijk, toch het kan zeker wat verrassender. Wij serveren u alvast enkele creatieve bereidingen. Iedere horecazaak mag nu trouwens aardappelen serveren, ongeacht diploma’s of erkenningen. Geef er dus eens een stevige patat op! 

Aardappelen, thuis in elke keuken

Aardappelen zijn erg veelzijdig. Hun zachte smaakt combineert makkelijk met zowat alle ingrediënten, ze zijn het hele jaar door beschikbaar én ze laten zich verwerken tot heel uiteenlopende bereidingen. Aardappelen zijn dus een prima keuze, of je nu gaat voor de lokale keuken of graag een wereldgerecht serveert. Dankzij de verschillende variëteiten vindt u trouwens steeds een aardappel die bij uw gerecht past.

Wie het graag traditioneel houdt, kan voor een smakelijk gekookte aardappel, een kindvriendelijke puree, een heerlijke gratin, een feestelijke kroket of een altijd succesvol frietje kiezen. Mag het wat sjieker, dan zijn er bijvoorbeeld pommes duchesses of pommes pont neuf. En wil je eens creatief uit de hoek komen, probeer dan eens een aardappelcurry, pasta met aardappel, een risotto of zelfs een dessert met aardappel!

Aardappelcurry

In een aardappelcurry verwerkt u aardappelen in blokjes, net als de andere groenten. In deze wokbereiding kan u naar hartenlust variëren volgens het seizoen en kiezen voor combinaties met vis, vlees of veggie.

Aardappelrisotto

Risotto zonder rijst? Hat kan: vervang de rijst door kleine aardappelblokjes en serveer La dolce vita van bij ons! Snijd de aardappelen in kleine blokjes van 0,5 cm³ en bevochtig ze met een bouillon naar keuze tot ze gaar zijn en al het vocht hebben opgenomen.

Italiaanse gnocchi

Gnocchi di patate zijn al eeuwen een klassieker in Italië. Deze lekkere pastasoort met aardappel vraagt wat meer voorbereidingswerk, ze zijn zó lekker en luchtig dat ze weinig extra nodig hebben.

Voor de zoetekauwen

Helemaal into aardappelen? Dan kan u zelfs bij het dessert of als vieruutje uitpakken met aardappelen. Wedden dat u scoort met aardappelmuffins voor bij de koffie of zoete aardappelbeignets als tussendoortje?

Extra inspiratie vindt u op www.lekkervanbijons.be. Enkele voorbeelden:

Aardappelcurry’s:

Aardappelcurry met pastinaak en pompoen

Aardappelcurry met gebakken zeebaars

Aardappelcurry met kikkererwten

Risotto’s van bij ons:

Rog gevuld met aardappelrisotto

Aardappelrisotto met courgette en spek

Risotto met aardappel, erwtjes en gerookte eendenfilet

Verrassende gnocchi:

In boter gebakken zeeduivelfilet, gnocchi, pompelmoes en romeinse sla

Aardappelgnocchi met tomaten en rucola

Aardappelgnocchi met jonge spinazie

Desserts met aardappelen:

  • Aardappelmuffins
  • Zoete aardappelbeignets

>>NIEUW! Aardappelen serveren kan nu ook zonder erkenning of diploma

Serveert u al lekkere aardappelgerechten in uw zaak? Of zou u dit wel willen, maar denkt u dat dit niet mag omdat u niet de juiste erkenningen hebt? Goed nieuws dan, want sinds 14 juli 2017 is de wetgeving veranderd. Dat betekent dat het gebruik van aardappelen in de horeca niet meer gekoppeld is aan het behalen van een erkenning van beroepsbekwaamheid als restaurateur of traiteur. Laat u dus niet vangen aan het gerucht dat u geen aardappelen zou mogen verwerken zonder gepast diploma of erkenning. Want voortaan kan elk horecabedrijf in Vlaanderen aardappelen in alle mogelijke vormen serveren.

>>Besluit van de Vlaamse Regering.

Aardappel recept: Thaise aardappelcurryAardappel recept: Aardappelgnocchi met jonge spinazieAardappel recept: aardappelbeignets
Thaise aardappelcurry
Aardappelgnocchi met jonge spinazie
Aardappelbeignets

Logo van Lekker van bij ons met link naar de website