Een stevige, malse vis met lekkere smaak, heerlijk krokant gebakken op het vel. Pladijs werd dit jaar verkozen tot Vis van het jaar 2020 door VLAM en de visserij- en aquacultuursector.

Op donderdag 24 september 2020 werd de pladijs als Vis van het jaar voorgesteld door VLAM en de Vlaamse visserij- en aquacultuursector in hotelschool Ter Duinen tijdens een persvoorstelling. NorthSeaChef Ilse D’hooge en de studenten van hotelschool Ter Duinen onder leiding van Dries Cloet zorgden voor enkele originele gerechten.

De pladijs volgt hiermee de wijting op in deze 32e editie. De pladijs is als Vis van het jaar niet aan zijn proefstuk toe. Deze verrukkelijke vis ging al meermaals met de titel lopen. Terecht,  want de Vis van het jaar wordt steeds gekozen op basis van zijn uitstekende smaak, uitgebreide culinaire mogelijkheden en hoge beschikbaarheid.

Met de actie Vis van het jaar maken we de consument bewust van het rijke visaanbod in België, opgevist door onze Vlaamse vissers, én inspireren we hem om meer te variëren in zijn visaankopen en viskeuze in de horeca. Want naast de populaire vissoorten als kabeljauw en zalm, zijn er heel wat vissoorten die voldoende worden aangeleverd en een gezond visbestand hebben, maar nog te vaak onbekend zijn bij de Belgische consument.


Pladijs of schol

Pladijs, bij onze noorderburen beter gekend als schol, behoort tot de familie platvissen. Typisch aan de pladijs is zijn bruingroene kant met oranjerode vlekken, waar ook zijn beide ogen zich bevinden. De andere zijde is helemaal wit.

Pladijs is het hele jaar door beschikbaar, al koop je de beste pladijs tussen juni en oktober, het pladijsseizoen. Het visvlees is dan het stevigst en smakelijkst en de aanvoer het grootst.

De minimale lengte die je in de handel zal vinden is 27 cm, dat is een portie voor één persoon. Je koopt hem in z’n geheel of als filet.

Samen met de rog en zeetong is de pladijs een belangrijke vissoort voor onze Belgische vissers, gezien ze samen het grootste deel van de aanvoer naar onze vismijnen vertegenwoordigen.


Pladijs op je menukaart

Pladijs is een lekker visje, geliefd om zijn fijn, stevig en mals visvlees en de vele mogelijkheden in de keuken. Zowel gebakken, gepocheerd of gestoofd, in filets of uit één stuk: de pladijs is een echte lekkernij. Pladijs laat zich bovendien heerlijk krokant bakken op het vel. De Vis van het jaar mag dus zeker niet ontbreken op je menukaart!

Bovendien geeft drie vierde van de restaurantbezoekers aan interesse te hebben in de Vis van het jaar. Uit nieuwsgierigheid door alle media-aandacht die deze vis ieder jaar krijgt en omwille van de extra garanties die zo’n titel suggereren.

Scoren met de pladijs op je menukaart doe je dus zeker. Serveer je hem als échte Belgische klassieker met tartaarsaus en puree? Of laat je je graag inspireren door heel wat andere recepten? Op www.lekkervanbijons.be vind je alvast heel wat inspiratie om pladijs te serveren aan je klanten.

 

Profiteer van de media-aandacht

De Vis van het jaar wordt tijdens het jaar van zijn verkiezing op heel wat manieren gepromoot en onder de aandacht gebracht bij de consument zoals een receptenfolder voor visspeciaalzaken en vismarktkramers, promoties in retail en visgroothandels, mediapartnerships zoals magazines, krantenbijlages en Dagelijkse Kost (één) en via ons eigen kookplatform lekkervanbijons.be en de afgeleide social media kanalen (Facebook en Instagram). Omwille van de heuse media-aandacht, wordt de Vis van het jaar ook via heel wat andere kanalen in de spotlights gezet.

Profiteer mee van die media-aandacht en zet pladijs extra in de kijker in jouw zaak!


Geïnspireerd om aan de slag te gaan met de Vis van het jaar? Ontdek heel wat recepten op www.lekkervanbijons.be! Je vindt er ook veel informatie over de pladijs, andere vissoorten en bereidingstechnieken.