Door de stijgende temperaturen tijdens de zomermaanden veranderen de eetverwachtingen van je klant. De winterse, hartige maaltijden maken plaats voor frisse, lichte gerechten die inspelen op het vakantiegevoel. Dat is niet anders voor de kazen die je serveert: kies daarom voor licht verteerbare kazen met frisse smaak. Van aperitief tot digestief, door het uitgebreide assortiment van Belgische kazen is er voor elk gerecht een ruime keuze met uiteenlopend smakenpallet. Door de lokale kaart te trekken speel je bovendien in op de groeiende vraag van je klant naar Belgische producten. Want die zijn in coronatijden extra populair geworden. 

Ter inspiratie van de kazen op jouw zomermenu vroegen we enkele suggesties aan kaasmeester Ann Keymeulen, zaakvoerder van l’Art du Fromage.

Ann Keymeulen
Ann, je hebt een enorme passie voor kazen van bij ons. In dit interview geef je de lezer dan ook enkele suggesties voor het zomermenu. Hoe ben je zelf in de kaaswereld gerold?

Ik heb altijd een passie voor kaas gehad, in het bijzonder voor Belgische kazen. Waar mogelijk deed ik kennis en ervaring op in de kaaswereld. Het werd een uit de hand gelopen hobby. Mijn job als huiskaasmeester en marketingverantwoordelijke voor de kaasafdeling in een groothandel gaf me bovendien de kans om mijn liefde voor kaas te onderhouden.

Steeds vaker kreeg ik vanuit verschillende hoeken zoals horeca en retail de vraag om kaasopleidingen te geven. Ik besloot daarom vijf jaar geleden om vanuit mijn passie mijn eigen zaak te starten: l’Art du Fromage. Mijn missie is om ook anderen gepassioneerd te maken voor kaas.

Om aan de steeds groeiende vraag te voldoen en mij volledig te kunnen toeleggen op mijn passie, heb ik dit jaar de sprong gewaagd en ben ik volledig voor l’Art du Fromage gegaan.

Wat mag een chef verwachten van een samenwerking met jou?

Ik bekijk samen met de chef wat zijn verwachtingen en budgettaire mogelijkheden zijn. Want het spreekt voor zich dat iedere zaak uniek is en noden verschillen. Waar de ene meer ondersteuning zoekt in receptontwikkeling, heeft de ander meer nood aan productkennis.

Hoe dan ook heeft iedere horecaondernemer een eigen rode draad in zijn concept en daar kan perfect op ingehaakt worden met Belgische kazen.

Waarom heb je een voorkeur voor Belgische kazen?

Omdat ik een échte Belgitariër ben. Ik hou van ons kleine landje dat groots is in variatie. We hebben heel wat verschillende, lekkere producten van bij ons. Op deze kleine oppervlakte hebben we naast een rijke geschiedenis en cultuur ook heel wat variatie in terroir. Dát maakt juist onze lokale producten zo uniek en dat proef je.

Die variatie merk je ook in het enorme aanbod van Belgische kazen. Ik ben fan van een heleboel soorten, maar één kaas die omwille van zijn toegankelijkheid niet mag ontbreken in mijn opleidingen is de Grevenbroecker van Kaasmakerij Catharinadal in Hamont-Achel. Deze zachte karaktervolle, romige blauwschimmelkaas met een uniek blauw geaderde “marmer” structuur heeft niet de zilte en scherpe smaak die we van een blauwe kaas zouden verwachten.

Frisse, lichte gerechten spelen in op het vakantiegevoel van de klant. Daar horen ook licht verteerbare kazen bij met een frisse smaak. Denk hierbij aan de Brugge of Passendale kazen, die in heel wat types gerechten verwerkt kunnen worden. Ze zijn bovendien makkelijk te vinden bij iedere groothandel

Ann, welke suggesties heb jij voor het zomermenu?

Creëer met een minimale toevoeging een maximale beleving! Door het uitgebreide smakenpallet en ruime aanbod aan Belgische kazen, is er keuze genoeg voor het creëren van lekkere, lichte gerechten. Bovendien lenen de kazen zich perfect als volwaardig alternatief voor vlees of vis op het menu, ideaal als je het vegetarische aanbod wat wil pimpen. Daarnaast vind je in het aanbod heel wat kazen die koud geserveerd kunnen worden, perfect voor de afhaalmenu’s.

Stel jezelf ook de vraag bij het opmaken van je menu welke kazen jouw regio te bieden heeft. Door lokale kazen te verwerken in je gerechten, haal je volop de smaken uit jouw streek. Zo creëer je door eenvoudige en pure smaakcombinaties échte smaakbommen. Denk aan het erkende streekproduct Mandjeskaas uit Beersel, een product doorgegeven van generatie tot generatie. Presenteer op een simpele boterham met bieslook en radijsjes en serveer er een lekkere Geuze bij. Simpel, maar o zo lekker. Spendeer hierbij voldoende aandacht aan het visuele aspect van je gerecht, want ook de beleving is belangrijk voor je klant.

Soms volstaat ook een subtiele kaastoets in je gerechten. Bedenk hoe je jouw klassiekers op de kaart kan linken aan de traditie van je regio. Geef je garnalencocktail bijvoorbeeld een diepere smaakbeleving met schilfers van Oudlander kaas van geitenboer ’t Reigershof in De Haan. De kaas lijkt sterk op een Parmezaanse kaas, maar is smediger en komt uit dezelfde regio als de garnaaltjes.

Heb je het graag wat exotischer? Tegenwoordig produceren heel wat lokale kaasmakers een Belgisch alternatief voor buitenlandse kazen. Burrata kaas leent zich bijvoorbeeld perfect voor zomerse gerechten. Die serveer je koud en is verrukkelijk in een carpaccio van tomaat en zelfgemaakte chutney met lokale groenten of fruit. Ook de varianten op grillkazen als berloumi zijn verrukkelijk. Die maak je klaar in de pan of op de barbecue. Serveer de berloumi met verschillende boontjes of frambozen van bij ons of als hamburger.

Hoe bezorgt een chef dat extraatje meer aan zijn klanten met Belgische kazen?

Met Belgische kazen heb je een prachtig product met telkens een uniek verhaal. Deel dat zeker met je klant!

Ook beleving wint steeds meer aan belang voor je klant. Dat verklaart onder andere de heropmars van de kaaskar en kaasbordjes. Hou bij een creatieve presentatie van je kazen zeker rekening met de juiste temperaturen van de kazen én dat ze verzorgd versneden worden. Je klant apprecieert het als hij merkt dat er met respect voor het product wordt gewerkt.


Meer informatie over kaasmeester Ann Keymeulen en l’Art du Fromage vind je op www.lartdufromage.be.

Op zoek naar nog meer inspiratie over kazen van bij ons? Neem een kijkje op www.kazenvanbijons.be.