Vlaanderen heeft een rijk pallet aan traditionele streekproducten. Lekkere vleeswaren, lokale bieren, pittige mosterd, de smeuïge neuzekes en nog zoveel meer. Vlaanderen smaakt en dat hebben chefs meer dan ooit begrepen: een streekproduct verwerken in een gerecht kan een meerwaarde betekenen voor je zaak. Het brengt twee ambachten samen in één gerecht.

Dat de lokale oorsprong van producten door de consument meer en meer wordt gewaardeerd is intussen geweten. De coronacrisis heeft dit gevoel alleen nog maar versterkt. Die consument wil echter ook het verhaal achter een product kennen. Wie is de producent, wat drijft deze persoon, hoe is het product ontstaan en waarom net in die regio? Dit verhaal versterkt niet alleen je communicatie, het maakt ook nog eens je menu aantrekkelijker. Mijn smaakpapillen zijn alvast geprikkeld.

5 chefs aan de slag

Hou dit najaar de digitale krant Het Laatste Nieuws in de gaten. We laten 5 chefs aan de slag gaan om een culinaire topper te creëren met als basisproduct een traditioneel streekproduct. In de 5 artikels stelt de producent het lokale streekproduct voor en de chef geeft zijn motivatie over de lokale oorsprong van de ingrediënten.

Voor je agenda

In december presenteren de 5 chefs een feestmenu met streekproducten en begin volgend jaar zetten we onze acties naar de horeca verder met in elke provincie een event bij de producenten. Een uitnodiging hierop volgt later.

>>Lees intussen meer over alle traditionele streekproducten op www.streekproduct.be.