Elk jaar kiest VLAM samen met de visserijsector een vis van het jaar, nu al voor de 30ste keer! Met de zeeduivel werd dit jaar gekozen voor een stevige vis met fijne smaak. Topchef Pieter Lonneville creëerde voor de gelegenheid nieuwe recepten met het prijsbeest. Wist je trouwens dat vis het product bij uitstek is dat Belgen in de horeca eten? 

Meer dan zalm & kabeljauw
De Noordzee biedt een schat aan heerlijke variatie, het hele jaar door. Nochtans kiest de Vlaming meestal op ‘veilig’ met zalm en kabeljauw. Via de Vis van het jaar wil VLAM ook de andere vissen als heerlijk én duurzaam alternatief voorstellen. De keuze valt steeds op een vis die culinair interessant is, voldoende beschikbaar en die duurzaam opgevist wordt. Omdat ook vissen de seizoenen volgen, wordt hij altijd aangekondigd op het moment dat hij op z’n best is.

Een duivel op de loer
Zeeduivels zijn op hun best van juli tot maart. Ze behoren tot de beenvissen en staan bekend onder verschillende namen: staartvis, hozemond, roggenvreter, lotte. Schoonheids- of zwemwedstrijden zal de zeeduivel nooit winnen. Om zich te voeden stellen ze zich verdekt op op de bodem, zo’n 100 tot 1000 meter diep. De rugvin is uitgerust met een soort hengel met aas, waarmee ze hun prooi lokken. Volwassen zeeduivels meten 50-70 cm. De eetbare staart is zo’n 30 cm.

Geen graten, pure delicatesse 
Een zeeduivel bevat geen graten, wel een centraal been. De kop wordt ook meteen op de boot verwijderd. Dat betekent dat je er geen afval aan hebt, wat zijn aankoopprijs interessanter maakt.
Het visvlees is stevig, blank en heeft een zachte zoete smaak, wat hem toegankelijk maakt voor een breed publiek. Met deze delicatesse kan je trouwens alle kanten op in de keuken. Het stevige visvlees is de ideale kandidaat voor BBQ-spiesjes, stoofpotjes, curries of soepen.

Om zeeduivel panklaar te maken, snijd je het leerachtige vel volledig weg. Verwijder ook het vlies, want dat krimpt bij het bakken, waardoor het visvlees gaat samentrekken. Zeeduivel laat zich gemakkelijk fileren. Dat doe je door langs het kraakbeen heen te snijden.

Laat je inspireren
Topchef Pieter Lonneville heeft een passie voor producten van bij ons en zet zich in voor vis uit de Noordzee via de ‘NortSeaChefs’. Pieter werkt met wat de seizoenen te bieden hebben. De Vis van het jaar past perfect in die filosofie. Hij creëerde dan ook graag nieuwe recepten met zeeduivel voor VLAM. Zijn recepten vind je via www.lekkervanbijons.be/vis/vis-van-het-jaar

Zeeduivel in boter gebakken
Zeeduivel met tomaat, aubergine en garnaal


OPROEP: Wie wordt de Viskok van het jaar 2019?
Wie het lekkerste recept met de vis van het jaar op de kaart heeft staan, wint de titel ‘Viskok van het jaar’. Op 26 november 2018 mogen vijf finalisten de vakjury overtuigen tijdens Horeca Expo. Interesse? Vraag meer info op via viskok@vlam.be.