Onze loftrompet schalt dit jaar voor de wijting. Op 14 januari maakte VLAM immers bekend dat dit  de vis van het jaar 2019 is. Deze smakelijke vis past perfect binnen een duurzame visserij maar krijgt nog niet overal de aandacht die hij verdient. Door de extra promotie wil VLAM daar dit jaar verandering in brengen. Staat deze vis van bij ons al op uw menukaart?

Wijting in de kijker

Mager visvlees, licht verteerbaar, zacht van structuur, erg smakelijk én gunstig geprijsd. Wijting is een vis van bij ons die vaak als bijvangst aan land komt maar toch erg ondergewaardeerd wordt. Reden genoeg om hem dit jaar extra aandacht te geven. Dat gebeurt via de online kanalen van lekkervanbijons.be, via de visverkooppunten, via het populaire programma De Madammen op Radio 2 en ook Jeroen Meus laat kokend Vlaanderen kennismaken met de troeven van wijting tijdens Dagelijkse Kost. Wetende dat de Belg op restaurant meer dan gemiddeld vis kiest en zich daarbij graag laat leiden door de vissuggestie van de chef, kan u meegenieten van al die aandacht en scoren met een lekkere wijting op de kaart.

Wijting in de zee

De wijting is een beenvis, en hoort tot de kabeljauwachtigen. In de winterperiode komt hij dichter naar de kust. Dat betekent ook meteen dat hij dan vaker als bijvangst in de kustvisserij aangeboden wordt. Zo is er vooral aanvoer van januari tot april, waarbij het aanbod vaak groter is dan de vraag, met gunstige prijzen tot gevolg. De verkoop gebeurt in vier klassen, afhankelijk van de grootte. Klasse 1 weegt meer dan 500g, klasse 2: tussen 350 en 500g, klasse 3 tussen 250 en 350g en klasse 4 minder dan 250g. Gezien de vele graatjes worden de vissen van klasse 3 en 4 vaak aan de Marokkaanse of Turkse gemeenschap verkocht of gezouten en gedroogd aangeboden.

Wijting in de keuken

Het visvlees van wijting is mager en licht verteerbaar. Het heeft een zachte structuur en valt makkelijk uit elkaar bij de bereiding. Kies dus de juiste techniek zodat zijn fijne smaak helemaal tot zijn recht kan komen. Zo is de vis heerlijk op vel gebakken in boter, gegrild, gefrituurd, gesmoord in oven of microgolf of in papillot. Gezien deze vis erg veel graten heeft, kan u uw klant trouwens een grote meerwaarde bieden door hem goed te fileren en graatloos aan te bieden.

 Inspiratie gezocht? VLAM nodigde 10 Nortseachefs uit om een recept met wijting uit te werken. Ze maakten telkens een signatuur-gerecht voor wie de lat wat hoger mag liggen, met een afgeleide eenvoudigere versie voor de iets eenvoudigere maar daarom niet minder lekkere keuken. Ontdek deze recepten op www.lekkervanbijons.be/vis/vis-van-het-jaar.