Het jaar rond zijn onze Belgische vissers op zee om ons de heerlijkste vissen aan te bieden. De toppers van het herfstseizoen 2021 zijn garnaal, griet en inktvis.

Garnaal

Het hele jaar door wordt er op garnaal gevist, toch is het hoogseizoen ongetwijfeld september tot november. De garnalen zijn dan het dikst. Ze worden meteen op het schip gekookt in zeewater met een schep zout. De smaak en knapperigheid hangt af van het recept dat op elk schip kan variëren. 1 kg ongepelde garnalen levert ongeveer 330 gr garnalenvlees. De pellen worden gebruikt als basis voor een bisque of saus.

Recepten met garnaal

Technische fiche: garnaal Griet

Griet is familie van de tarbot. Door hun camouflagetechnieken zijn ze haast onzichtbaar in het water. Er wordt niet gericht op gevist, het is eerder een bijvangst. Toch halen onze vissers jaarlijks 300 à 400 ton griet per jaar op. Voornamelijk in het zuidelijke deel van de Noordzee en in Het Kanaal. De rugzijde van de griet levert dubbel zoveel visvlees dan de buikzijde. Griet is geschikt voor tal van bereidingen.

Recepten met griet

Technische fiche: griet 

Griet


Inktvis

Inktvis kan sterk verschillen in grootte en kleur en is het hele jaar door beschikbaar, afhankelijk van de soort. Onze vissers voeren 3 soorten aan: zeekat (beschikbaar van oktober tot maart), pijlinktvis (beschikbaar van september tot april) en octopus (beschikbaar het hele jaar). Het vlees is tamelijk taai en moet worden mals geslagen. Eenvoudiger is door het in te vriezen, hierdoor bereik je hetzelfde resultaat.

Recepten met inktvis

Technische fiche: inktvis

Zeekat
Logo Lekker van bij Ons