Het jaar rond zijn onze Belgische vissers op zee om ons de heerlijkste vissen aan te bieden. De toppers van het zomerseizoen 2021 zijn pladijs, zeetong en langoustine.

Pladijs

Met pladijs kan je alle kanten uit: bakken, stomen, pocheren, in de oven, op de barbecue. Je herkent pladijs aan de bruine bovenkant met oranje stippen en de witte onderkant. Deze vis is op zijn best tussen juni en oktober, de aanvoer is dan het grootst, toch is hij het hele jaar door verkrijgbaar. Het visvlees is stevig en heeft een heerlijke eigen smaak. Ook kinderen smullen er graag van.

Recepten met pladijs

Technische fiche: pladijsZeetong

De zeetong is een echte lekkernij, in zijn geheel of als filet. Zeetong meunière is een klassieker waar niemand aan kan weerstaan. De kleinere exemplaren heten sliptong. Ze zijn ongeveer 24 cm lang. In Vlaanderen kennen we de zeetong als Noordzeetong, dit om de herkomst te benadrukken. Gebakken is heerlijk, toch kan je het stevige visvlees ook pocheren, stomen of laten garen in de oven.

Recepten met zeetong

Technisch fiche: zeetongLangoustine

De zomer is de piekperiode voor de langoustines, toch kan je er het hele jaar van genieten. Deze schaaldieren kunnen tot 20 centimeter lang worden. Het zijn kleine zeekreeften met sterk ontwikkelde voorpoten die eindigen in scharen. In de kop zit de meeste smaak, die laat je er best aan bij het pocheren. Het kookvocht is trouwens een ideale basis voor soepen of sauzen.

Recepten met langoustine

Technische fiche: langoustine