Versheid, smaak en kwaliteit blijven de belangrijkste aankoopcriteria voor verse producten bij de Vlaming. Hij koopt meer lokale producten en wil zo verspilling tegengaan.

Lokale producten
Tegenover 2007 geeft de Vlaming opvallend meer de voorkeur aan producten van bij ons. Hij is ook van plan meer ambachtelijke producten te kopen, terug te grijpen naar pure ingrediënten en bioproducten. Dit blijkt uit een onderzoek dat iVox uitvoerde in juni in opdracht van VLAM bij 500 Vlaamse VVA’s (Verantwoordelijken Voor Aankoop) tussen 18 en 64 jaar.

Minder verspilling
Vandaag speelt de herkomst van voedingswaren dus een duidelijkere rol. 44% van de Vlamingen vindt dit belangrijk, 10% meer dan in 2007. Bij de groep van Vlamingen die letten op de herkomst heerst een sterke voorkeur voor producten van eigen bodem. De Vlaamse consument koopt inlandse producten omdat hij hiermee de inlandse economie steunt, omdat hij het beter vindt voor het milieu, (vooral omwille van minder transport), en omdat hij inlandse producten vaak als verser en kwaliteitsvoller ervaart. Tot slot heeft de Vlaming meer vertrouwen in de controles die er gebeuren op producten van eigen bodem. Opvallend is verder dat 65% van de Vlamingen verklaren vandaag minder voedsel te verspillen dan vroeger. Ze brengen dit bijvoorbeeld in de praktijk door minder grote hoeveelheden te kopen.

Wat brengt de toekomst?
iVox peilde ook naar de voornemens van de Vlaming. Hieruit blijkt dat ongeveer de helft van de Vlamingen meer ambachtelijke en locale producten wil aanschaffen en rechtstreeks bij de boer wil kopen. Hij is ook van plan meer te letten op de voedingswaarde van de producten, terug te grijpen naar pure ingrediënten en pure gerechten en vaker te kiezen voor biologische producten.

Logo van Lekker van bij ons met link naar de website