Week van het konijn van 27 januari tot 3 februari 2021


Van woensdag 27 januari tot en met woensdag 3 februari 2021 organiseert VLAM, onder de koepel Lekker van bij ons, opnieuw de Week van het Konijn. Met de actie wil VLAM consumenten inspireren met de veelzijdigheid van dit mager, smaakvol stukje vlees en hen sensibiliseren om hierbij voor parkkonijn van eigen bodem te kiezen. De Week van het Konijn is voor jouw zaak een mooie gelegenheid om mee te genieten van de publiciteit van deze campagne en jouw klanten een heerlijk gerecht met konijn te serveren.

Verrassend veelzijdig

Konijn met pruimen, dé oer klassieker in Vlaanderen. Toch is konijn verrassend veel meer veelzijdig dan dat. Met de filet van konijn, de bouten of het konijn in zijn geheel maak je heerlijke stoofpotjes. Het vlees komt ook goed tot z’n recht als je het wokt, grilt of in de oven bereidt. Het proberen waard, want konijn behoort tot de magere vleessoorten en het vlees is mals, sappig en licht. Konijn brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan en past ter afwisseling prima in een gezonde voeding. Bovendien wordt het vlees gesmaakt door groot én klein.

Klassiek of out-of-the-box

Met dit heerlijk, lokaal product tover je ook heel wat exotische gerechten op het bord. Wat dacht je van een heerlijke paella met konijn of een Marokkaanse tajine? Het meest populair is de tajine met kip, maar ook konijn leent zich perfect. Of misschien is een Griekse giouvetsi meer iets voor jouw zaak. Het wordt vooral gemaakt met lamsvlees, maar het kan ook met rundvlees, kip of konijn dat gestoofd wordt in een giouvetsi: een geglazuurde terracottapot. Navarin is een Franse ragout van lamsvlees of schapenvlees. Het is een wat lichter stoofgerecht, bedoeld om de lente te vieren. Uiteraard kan je ook een overheerlijke navarin met konijn maken. Met seizoensgroenten van eigen bodem smaakt jouw gerecht bovendien nog lekkerder en past het in elk seizoen!

5 redenen om konijn te serveren

Konijn op grootmoeders wijze met pruimen of bier is een fantastische klassieker en brengt een nostalgische beleving in je gerechten. Toch is ook een stukje konijnenvlees op de grill of in de wok onweerstaanbaar. Ontdek de vijf redenen om voor parkkonijn van bij ons te kiezen op de menukaart. 

  1. Zowel de som als de delen zijn overheerlijk
    Konijn een allround lekkernij? Naast de winterse, gezellige stoofpotjes zijn ook lichte gerechten met enkel de filet of bout verrukkelijk. Net daarom is konijn een fantastisch product voor ieder seizoen.
  2. Licht en overladen met smaak
    Achter deze sappige smaaksensatie schuilt een licht stukje vlees. Konijn bevat gemiddeld ongeveer 8 g vet per 100 g. Een bout doet nog beter met gemiddeld 4 g vet per 100 g.
  3. Bron van omega 3-vetzuren
    Vis en walnoten zijn bekende bronnen van omega 3-vetzuren en voeg aan het lijstje zeker ook konijn toe. Dat is mede te danken aan de uitgebalanceerde voeding die konijnen krijgen met onder meer luzerne en lijnzaad.
  4. Van maandag tot feestdag
    In feestelijke bereidingen overtuigt konijn altijd, maar konijn leent zich ook perfect voor heel wat andere recepten. Met konijn maak je elke dag van de week een makkelijk en origineel gerecht.
  5. IJzersterk stukje vlees
    Konijn bevat bijna 2 keer meer ijzer dan spinazie. Een lekkere stoofschotel met konijn en veel groenten is zonder twijfel een fantastische opkikker.

Verschillende manieren om te verrassen met konijn

In een wrap, een stoofpotje, een slaatje, vol-au-vent, op grootmoeders wijze of met een moderne twist: inspirerende recepten vind je op www.lekkervanbijons.be

Rollade van konijnenrug met Ardeense ham en blauwe kaas

Ingrediënten
Voor 4 personen 

  • 2 konijnenruggen
  • 4 plakken Ardeense ham
  • 25 gr blauwe schapenkaas
  • 175 ml room
  • ¼ witte kool
  • 2 el noten
  • 20 gr boter
  • Cayennepeper
  • 2 el gearomatiseerde olie
  • 1 el (wijn)azijn
  • 1 el bladpeterselie
  • Peper en zout

Bereiding 
Verwarm de oven voor op 160°C. Maak de konijnenruggen schoon. Kruid met zout en peper. Wikkel telkens 2 sneetjes ham mooi rond 1 konijnenrug. Was de witte kool en snijd fijn. Meng de kool in een slakom met de azijn, cayenepeper, peper van de molen en olie. Laat een kwartiertje intrekken. Bak de rollades in de hete boter. Bak eerst de vouwkant om het vlees mooi bij elkaar te houden. Gebruik eventueel ook tandenstokertjes. Laat het vlees verder garen in de oven gedurende 15 minuten. Geit de room in een kookpot, laat inkoken tot de helft. Snijd de kaas en strooi hem erin. Kruid lichtjes en laat zachtjes verder koken. Mix, laat opnieuw inkoken en voeg room toe naar eigen smaak. Rooster de noten kort in een pan zonder vetstof. Serveer het konijn met de witte kool en de kaassaus. Dresseer met de geroosterde noten en enkel plukjes peterselie. Meer inspirerende gerechten met konijn op www.lekkervanbijons.be