Reglement Viskok van het Jaar 2020


Reglement Viskok van het Jaar 2020

Wie kan deelnemen?

Elke beroepskok, die in België zijn beroep uitoefent in een restaurant of traiteurzaak, kan inschrijven. Deelname van bedrijfsrestaurants is uitgesloten.

Elke deelnemer verbindt zich er toe slechts één recept in te sturen en dit gerecht op de menukaart te plaatsen. We zoeken immers het lekkerste gerecht met wijting op de kaart van onze restaurants.

Hoe schrijf je in?

Stel je recept met wijting op een neutraal wit blad op:

  • 1° titel van het recept
  • 2° ingrediënten voor vier personen, wijting minimum 150 g per persoon
  • 3° bereidingswijze
  • 4° presentatie met foto
  • 5° bereidingstijd (max. 1 u 45).


Je naam, de naam van je restaurant met adres en telefoonnummer en de titel van je gerecht voeg je op een afzonderlijk blad toe.
Vergeet niet om het ingezonden gerecht op je menukaart te plaatsen en ons hiervan een kopie te bezorgen.

Vervolgens mail je alles naar viskok@vlam.be (bij voorkeur).
Je mag deze gegevens ook opsturen naar VLAM - Vispromotie – Albert II-laan 35 bus 50, 1030 Brussel.

Inschrijven kan tot dinsdag 8 oktober 2019, 12 uur. 

Hoe verloopt de wedstrijd en jurering?

Vertegenwoordigers van onze gerenommeerde restaurateursverenigingen zullen de ingezonden creaties anoniem beoordelen en vijf finalisten selecteren. Voorzitter van de jury is NorthSeaChef Filip Claeys.

Gerechten waarin wijting als hoofdingrediënt het best tot zijn recht komt is een belangrijk aandachtspunt voor de leesjury, evenals het gebruik van inlandse producten. Alle kandidaten worden schriftelijk op de hoogte gesteld van de beoordeling van de leesjury.

De finalisten bereiden hun gerecht op Horeca Expo Gent op maandag 18 november. De finalisten kunnen een keukenhulp meebrengen, enkel voor hulp bij de dressage van de degustatieborden en uitvoering van eenvoudige taken die geen invloed hebben op het gerecht. VLAM stelt ter plaatse wijting ter beschikking. Alle andere ingrediënten dienen door de finalist meegebracht te worden. Opgelet: het schoonmaken en voorbereiden van de wijting (met vel op de graat) maken deel uit van de wedstrijd.

Proclamatie en de prijzen

Op 18 november 2019 wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een feestelijke receptie.

De winnaar ontvangt: de bronzen vis van het jaar trofee van kunstenaar Jan Peirelinck, het diploma ‘Winnaar - Viskok van het Jaar 2020’, een cheque van € 750, een dinerkaart voor twee personen bij restaurant Hof van Cleve*** in Kruishoutem. Bovendien organiseert VLAM in het winnend restaurant een diner ter waarde van € 1.000.

De laureaten ontvangen: het diploma ‘Laureaat - Viskok van het Jaar 2020’, en een dinerkaart voor twee personen bij Filip Claeys, restaurant De Jonkman** in Brugge.

Door hun inzending verklaren de deelnemers zich akkoord met het reglement en geven zij toestemming hun ingezonden recept, gratis en vrij van alle rechten, beschikbaar te stellen voor promotiedoeleinden.

Meer info over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina.

Michael Vanderhaeghe, Viskok van het Jaar 2019,
Hostellerie Saint Nicolas in Elverdinge-Ieper